Systeemopstellingen

Een systeemopstelling kan inzicht geven in de onbewuste patronen die vaak al vele jaren doorgegeven zijn van generatie op generatie.

Groepsdynamiek

We maken allemaal deel uit van systemen. Het familiesysteem, de sociale groepen waar we bij horen en de organisaties waarbinnen we werken. Onze familie speelt een veel grotere rol in ons leven dan we vaak beseffen. Door de onbewuste binding aan het familiesysteem blijven patronen van toen zich herhalen. Dit beïnvloedt je leven en werkt door in relaties, zowel persoonlijk als op het werk.

Je herkent het vast wel dat je op een familiereünie vervalt in oude patronen van vroeger, toen jullie kinderen waren. Dat je je voorneemt een andere discussie te voeren met je broer maar weer belandt in dezelfde oude dynamiek. Of je ervaart dezelfde soort irritatie bij je baas als bij je vader. Een opstelling kan inzicht geven in onbewuste oude patronen die doorspelen in de andere systemen waar je deel van uitmaakt. En dat inzicht kan iets in beweging zetten, waardoor je de vrijheid ervaart om te kiezen het anders te gaan doen.

Vraagstukken die te maken kunnen hebben met groepsdynamiek:

  • Niet succesvol durven zijn
  • Je een buitenstaander voelen
  • Je niet durven verbinden of juist verlatingsangst hebben
  • In oude patronen vervallen
  • Geen keuzes kunnen maken
  • Je te vaak schuldig voelen
  • Je vaak te groot of juist te klein maken

Als je een vraag hebt die je wilt onderzoeken, kun je je aanmelden. Ook als je geen vraag hebt maar het een keer wilt ervaren, ben je welkom bij mij. Het is een bijzonder mooie, intieme en leerzame ervaring.

Werkwijze

Er zijn meerdere manieren om opstellingen te gebruiken. De onderzoekende opstelling waarbij we onderzoeken hoe we ingesleten patronen, waar je last van hebt, kunnen doorbreken. Hierbij staat de opstelling, en het inzicht dat je daarvan krijgt, centraal. Een andere manier is om specifieke problemen aan te pakken door middel van een opstelling. Dan staat het therapeutische proces centraal. De focus ligt dan op hoe de opstelling je in beweging brengt. Ik werk met poppetjes of andere materialen in een één op één sessie. Ik kan ook gebruik maken van een groep door te werken met representanten die de leden van het systeem vertegenwoordigen.

De locatie en kosten vind je in de agenda.