Mijn eigen pad (achtergrond)

Zoals veel coaches en therapeuten, heb ik me gespecialiseerd in die thema’s die ik ook zelf zo moeilijk vind, waar ik jaren voor nodig heb gehad en waar ik langzaamaan mijn weg in vind:  luisteren naar mijn eigen intuïtie, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen.

Ik kom uit een groot gezin, waar het leuk, gezellig en druk was, maar geen ruimte voor emoties. We moesten sterk zijn en zelfstandig. Mijn moeder was kritisch. Haar altijd aanwezige, kritische ogen achtervolgen mij in gedachten nog steeds. Mijn gedrag is meestal een reactie op de ander; ik ben geneigd mezelf te zien door de ogen van de ander, of erger nog, wat ik denk dat de ogen van de ander zien.

Werken bij Cordaid bracht reizen met zich mee. Ik heb veel onrecht gezien en heb in benarde situaties gezeten, maar nooit sprak ik erover. Het hoorde bij het werk. Ik los het alleen op, zo zat ik in elkaar. Maar na verloop van jaren werd het wel een beetje veel om in mijn eentje te dragen. Ik werd stil van binnen en druk van buiten, om maar te bewijzen dat alles goed met me ging. Ik werkte harder, werd grenzelozer. Ik jutte mezelf op en moest van alles, ook thuis. Ik raakte snel overprikkeld en dan werd ik boos van binnen, op iedereen die een beroep op mij deed, want dan moest ik er weer wat mee, want nee zeggen kon ik niet. Iets voor iemand doen terwijl je het niet wilt, was vermoeiend voor mij en niet fair tegenover de ander. Ik was mezelf behoorlijk kwijt.

We hebben allemaal een keerpunt, waarop blijkt dat de manier waarop wij leven niet meer werkt. Ik had de keuze: blijf ik op dezelfde manier doorgaan of ga ik het anders doen? Ik koos voor de verandering. Ik ging in therapie en de opleiding Professionele Communicatie bij Phoenix werd het begin van een zoektocht. Waarom blijf ik doen wat ik eigenlijk niet wil? Wie ben ik en wat wil ik?  Ik was toen nog niet van plan om het vak van coach uit te gaan oefenen. Ik deed de opleiding om een aantal zaken op een rijtje te zetten voor mezelf, maar ik werd vanzelf enthousiast en ben na 3 jaar, toen ik eenmaal weg was bij Cordaid, verder gegaan met de opleiding Systemisch Werk en vervolgens de masterclass Transactionele Analyse. Een van de vele mooie ervaringen tijdens deze opleidingen is het gevoel van veiligheid in de groep en de verbinding tussen de deelnemers. Ik voelde me in een warm bad beland bij Phoenix. In een veilige omgeving leer ik sneller, ben ik creatiever en durf ik mezelf te zijn. Dit gun ik vrouwen die net als ik moeite hebben zich uit te spreken en zich te laten zien.